ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Το Παρατηρητήριο των Συγκρούσεων για την Ιστορία έχει στόχο τη συστηματική καταγραφή επεισοδίων, συχνά συγκρουσιακού χαρακτήρα, που απεικονίζουν τις τρέχουσες δημόσιες συζητήσεις για την ιστορία. Με πολλές αφορμές, άλλες φορές επετειακές, άλλες που προκαλούνται από τα ΜΜΕ και άλλες που σχετίζονται με την πολιτική συγκυρία και τις σχέσεις της χώρας με τις γειτονικές της, ζητήματα ιστορίας και μνήμης αναδύονται στην κοινή γνώμη, τραβώντας την προσοχή του κοινού. Συχνά τα ζητήματα αυτά παίρνουν τη μορφή δημόσιων συζητήσεων και αντιπαραθέσεων, ακόμη και πολέμων της ιστορίας ή της μνήμης. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, ιδίως τις τελευταίες δεκαετίες στις οποίες τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο απέκτησαν κεντρικό ρόλο στη δημιουργία εικόνων για το παρελθόν. Από τις ΗΠΑ έως την Ιαπωνία και την Αυστραλία, η ιστορία βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρών δημόσιων συγκρούσεων. Ιστορικοί έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια για τις απόψεις τους, σχολικά βιβλία ιστορίας έχουν γίνει στόχος σκληρής πολεμικής, αμφισβητούμενη ιστορική γνώση προσφέρεται αφειδώς στο διαδίκτυο, ημέρες μνήμης θεσπίζονται και καταργούνται, μνημεία για ιστορικά γεγονότα και ιστορικές προσωπικότητες γίνονται αντικείμενο βανδαλισμών. Στην Ελλάδα επίσης, το ιστορικό παρελθόν αποτελεί αντικείμενο σχεδόν καθημερινών συγκρούσεων, είτε πρόκειται για σχολικά εγχειρίδια είτε για εθνικές επετείους είτε για τηλεοπτικές σειρές κλπ. Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη συστηματική παρακολούθηση των πολιτισμικών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στην ελληνική κοινωνία και ειδικότερα σε θέματα εθνικής ταυτότητας.

Σκοπός του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ είναι καταρχήν η σύσταση ενός αρχείου δεδομένων και η συσχέτιση των δεδομένων αφενός με την ιστορική επιστήμη, αφετέρου με τα κοινωνικά και πολιτικά συμφραζόμενά τους.

Η σύσταση του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ εντός του Κέντρου Έρευνας Νεότερης Ιστορίας (K.E.N.I.) και ειδικότερα εντός του Εργαστηρίου Ιστορικής Κουλτούρας, φιλοδοξεί να προσφέρει στην επιστημονική κοινότητα αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο (κοινωνικό επιστήμονα, δημοσιογράφο κλπ.), το αναγκαίο τεκμηριωτικό υλικό στον τομέα της Δημόσιας Ιστορίας. Η λειτουργία του επίσης θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την εκπαίδευση δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και δημοσιογράφων, προκειμένου να μπορούν να χειρίζονται τα ιστορικά ζητήματα που ανακύπτουν στο σχολείο ή στα ΜΜΕ και τα οποία προκαλούν ένα ευρύτερο ενδιαφέρον, καθώς και μικρές ή μεγάλες κρίσεις.

Σημείο εκκίνησης για τη δραστηριότητα του Παρατηρητηρίου έχει οριστεί η 1η Οκτωβρίου 2012.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

logo1logo2logo3logo4logo1