ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

800x600

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman",serif;}

ΦΟΡΟΥΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

WORKSHOP

«ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ;»

ΑΘΗΝΑ

28 ΜΑΪΟΥ 2016

&

23-24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Στη δεκαετία του 1960 σημειώθηκε μια τομή στην εξέλιξη της ιστοριογραφίας με την εμφάνιση της κοινωνικής ιστορίας, η οποία έθετε νέα ερωτήματα, χρησιμοποιούσε νέες πηγές και έθετε στο επίκεντρο της έρευνας κοινωνικές ομάδες που η παραδοσιακή ιστοριογραφία μέχρι τότε είχε αγνοήσει. Η κοινωνική ιστορία έφτασε στην Ελλάδα με αρκετή καθυστέρηση αλλά εδώ και αρκετά χρόνια ζητήματα φύλου, εργασίας, νεολαίας, εμπειρίας, μνήμης απασχολούν όλο και περισσότερους ιστορικούς ενώ παράλληλα υπάρχει μια «κοινωνική στροφή» στη μελέτη κρίσιμων περιόδων της ελληνικής ιστορίας (όπως π.χ. η δεκαετία του 1940). Η άνθηση, ωστόσο, αυτή δεν έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός αντίστοιχου θεωρητικού και μεθοδολογικού προβληματισμού για την κοινωνική ιστορία, το αντικείμενο μελέτης και τις αναλυτικές κατηγορίες της. Στο ερώτημα «τι είναι κοινωνική ιστορία;», η απάντηση που θα έδιναν πολλοί ιστορικοί είναι ότι πρόκειται για την ιστορία που μελετά την κοινωνία στο παρελθόν –μια ταυτολογία που δείχνει την αμηχανία πολλών ιστορικών απέναντι στο πεδίο που μελετούν. Ωστόσο, η διερεύνηση του πώς συγκροτείται η κοινωνία ως αντικείμενο ιστορικής μελέτης μπορεί ταυτόχρονα να αποτελέσει αφετηρία γόνιμου προβληματισμού και έννοιες όπως «κοινωνία», «κοινωνικότητα», «το κοινωνικό» χρειάζεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης όσων ασχολούνται με την κοινωνική και πολιτισμική ιστορία.

Με αυτό το σκεπτικό το Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας και το Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας διοργανώνουν ένα workshop για το τι είναι η κοινωνική ιστορία σήμερα δανειζόμενο τον τίτλο άρθρου του PatrickJoyce. Στόχος του workshop είναι η ενεργητική ανάμειξη όλων των συμμετεχόντων σε μια ουσιαστική συζήτηση και ανταλλαγή προβληματισμών για τις νέες έρευνες που οι συμμετέχοντες διεξάγουν αυτή την εποχή. Ενθαρρύνουμε ιδιαίτερα τη συμμετοχή μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψήφιων διδακτόρων και μεταδιδακτορικών ερευνητών που ενδιαφέρονται να συζητήσουν τα θεωρητικά εργαλεία που χρησιμοποιούν στην έρευνά τους. Το workshop θα εξελιχθεί σε δύο στάδια, το πρώτο είναι μία ημερίδα τον Μάιο του 2016 και το δεύτερο μια διήμερη συνάντηση τον Σεπτέμβριο του 2016. Το workshop μπορούν να παρακολουθήσουν μόνο όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν και τα δύο στάδια και πρέπει στείλουν αίτηση συμμετοχής μέχρι τις 30/4.

Διάρθρωση workshop:

1.    Στις 28 Μαΐου θα λάβει χώρα το πρώτο στάδιο, που θα έχει τη μορφή ημερίδας. Σε αυτήν θα συζητηθούν σημαντικά άρθρα από τη τρέχουσα βιβλιογραφία που εγείρουν θεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα, και παράλληλα οι εισηγητές θα παρουσιάσουν με ποιον τρόπο διαπραγματεύθηκαν αυτά τα ζητήματα στην έρευνα και τις μελέτες τους. Τα άρθρα αυτά θα δοθούν έγκαιρα σε όλους συμμετέχοντες. Εισηγητές στην ημερίδα θα είναι οι: Έφη Αβδελά, Νίκος Βαφέας, Πολυμέρης Βόγλης, Δήμητρα Λαμπροπούλου και Κατερίνα Ροζάκου.

 2.  Το δεύτερο στάδιο του workshop θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκειά του, όσοι από τους συμμετέχοντες της πρώτης συνάντησης επιθυμούν θα παρουσιάσουν τις δικές τους δουλειές δίνοντας έμφαση στα θεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα που ανακύπτουν από αυτές. Διευκρινίζουμε ότι στο δεύτερο στάδιο του workshop μπορούν να λάβουν μέρος, είτε ως ακροατές είτε ως ομιλητές, μόνο όσοι παρακολούθησαν ήδη την πρώτη συνάντηση. Οι ενδιαφερόμενοι-ες μπορούν να στείλουν προτάσεις ανακοινώσεων στην οργανωτική επιτροπή αμέσως μετά την πρώτη συνάντηση σύμφωνα με τις προθεσμίες που θα ανακοινωθούν τότε. 

Οι ενδιαφερόμενοι-ες μπορούν να στείλουν αίτηση συμμετοχής στη διεύθυνση: forum.socialhistory@gmail.com

Οργανωτική επιτροπή

Πολυμέρης Βόγλης, Ελένη Κούκη, Αλεξάνδρα Πατρικίου

 

 

 

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

logo1logo2logo3logo4logo1