General

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Η Καλλιόπη Παυλή από τη Σάμο είναι απόφοιτος σπουδών Μ.Μ.Ε. (Αθήνα) και Ιστορίας (Πάτρα), με υποτροφία στη δεύτερη σχολή. Έζησε στον Καναδά, στην Ιταλία και τη Γαλλία, και ταξίδεψε σε άλλες χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε στον αρχαιολογικό τουρισμό με προορισμό αρχαιολογικές θέσεις της νοτίου Ευρώπης, αρχίζοντας παράλληλα μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Παν/μίου Αθηνών. Η διπλωματική της, Ο Εθνικισμός στην Αρχαιολογία της Δύσης, περιλήφθηκε στην Ενδεικτική Θεματική Βιβλιογραφία για τους φοιτητές του σεμιναρίου «Νεο-Ελληνική Εθνική Ιδεολογία» του καθηγητή Στ. Πεσμαζόγλου. Μετά και από τα ταξίδια στην Τουρκία που συνδέονταν με τη διατριβή της (Αρχαιολογώντας την terra desiderata: η Μεγάλη Ιδέα των αρχαίων υλικών καταλοίπων), στην οποία εξετάστηκαν οι ανασκαφές που διεξήχθηκαν στη Μικρά Ασία από το Αρχαιολογικό τμήμα της Αρμοστείας Σμύρνης κατά την περίοδο της "ελληνικής κατοχής" -όπως αποκαλούνταν η περίοδος 1919-1922 από στρατιωτικούς και αρχαιολόγους-, ανακηρύχθηκε Δρ. Ιστορίας. Έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε εγχώρια και διεθνή συνέδρια, ως μέλος Επιστημονικής επιτροπής σε διεθνή συνέδρια, σε ανασκαφές στη Λήμνο υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ Νικολάου Ευστρατίου, έχει δημοσιεύσει άρθρα, ανήκει στη Συντακτική Επιτροπή του International Journal SCS, είναι Επιστημονικός Συνεργάτης στο Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας (ΚΕΝΙ) του Παντείου Πανεπιστημίου και Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Πάντειο με θέμα την Αποικιοκρατία του ύστερου 19ου-πρώιμου 20ου αιώνα και την πρόσληψή της από την ελληνική λογιοσύνη εν όψει της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Το 2014 εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο της, "Εις το Όνομα του Πολιτισμού: η ιδεολογία των ανασκαφών στη Μικρά Ασία κατά την μικρασιατικήν κατοχήν υπό της Ελλάδος (1919-1922)" (εκδόσεις Ισνάφι). Τα ακαδημαϊκά ενδιαφέροντά της συνδέονται με την κατά βούληση ερμηνεία των αρχαιολογικών δεδομένων και χρήση του ιστορικού αφηγήματος, μέσα από τα οποία τα εθνικά κράτη επιβάλλουν τη γεωγραφία και την πολιτική τους. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.

 

Ενδεικτικές Πρόσφατες Δραστηριότητες 

2014, Οκτ. 2-5: Παρουσίαση εισήγησης «Το κόστος της “καταγωγής”», στο Ε΄ Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη.

2014, Ιούλιος: «Από την “τρίτη Ρώμη” του Mazzini στη “Roma Fascista” του Mussolini: η μυθολογική θεμελίωση της ιταλικής πολιτικής μέσα από την αρχαιολογία, την ιστορία, την πολεοδομία, τις τέχνες», άρθρο στο περιοδικό Κοινωνίας Δρώμενα του Συλλόγου Κοινωνιολόγων Θεσσαλονίκης, Τεύχος 2.

2014, Μάιος 24-26: Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής στο 3ο Διεθνές Συνέδριο “On Culture and Society”, Σαράγιεβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

2013, Δεκ.: «For the benefit of the Greek “Great Idea”: the excavations during the Asia Minor campaign (1919-22)», άρθρο στο International Journal SCS, Τεύχος 4.

2013, Οκτ. 30-Νοέμ. 1: Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής στο 2ο  Διεθνές Συνέδριο “On Culture and Society”, Αττάλεια, Τουρκία.

2013, Οκτ.-…: Εκπόνηση έργου στο “ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ” του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας.

2013, Σεπτ.: «Μικρά Ασία, Ιδεολογικές Διαδρομές-Εθνικές Ταυτότητες», εφημερίδα ΑΥΓΗ της Κυριακής, 1.9.13:23-25.

2013, Μάρτιος 28-30: Παρουσίαση εισήγησης «“Η βαρβαρότητα επανεμφανίζεται, αλλά αυτή τη φορά γεννιέται στους κόλπους του πολιτισμού”, Marx, Wage-Labour, Lectures, Dec. 1847», στο “Συνέδριο Ιστορίας των Επιστημών” του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

2012, Σεπτ. 3-11: Συμμετοχή στην ανασκαφική διαδικασία και στην καταγραφή του αρχαιολογικού υλικού σε προϊστορικές ανασκαφές του Αρχαιολογικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Παν/μίου Θεσσαλονίκης στον προϊστορικό οικισμό Ούριακο της Λήμνου, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας Νικόλαου Ευστρατίου.

2012, Ιούνιος 28-30: Παρουσίαση εισήγησης «On the Way to Ankara; the Meaning of the Greek Archaeological Excavations in Anatolia during the Greek Military Campaign (1919-1922)», στο 1ο  ΔιεθνέςΣυνέδριο “On Culture and Society”, Άγκυρα, Τουρκία.

2012, Ιούνιος: Απόκτηση Διδακτορικού Τίτλου.

2011, Νοέμ. 10-12: Παρουσίαση εισήγησης «Constructing Myths: Ottomans vs Greek ancient monuments», στο Συνέδριο “Well-Connected Domains, intersections of Asia and Europe in the Ottoman Empire”, University of Heidelberg, Γερμανία. 

2011,  Ιούν. 30–Ιούλ. 2: Παρουσίαση εισήγησης «Οι αρχαιολογήσεις του στρατού και άλλα ιδεολογήματα: τα “ελληνικά μνημεία ως την  Άγκυρα” και οι “ωραίοι μελλοθάνατοι της Ελληνικής ιδέας”», στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου (Μυτιλήνη).

2011, Ιούνιος 20:  Παρουσίαση εισήγησης «Οθωμανοί και ελληνικές αρχαιότητες: εκφάνσεις ενός μύθου», στην Ημι-Ημερίδα του Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών Στέφανου Πεσμαζόγλου, Θεώρηση και Πολιτική του Παρελθόντος, στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σεμιναρίων του στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

2011, Μάρτιος 11-13: Παρουσίαση εισήγησης «Αρχαιολογώντας στην terra desiderata: η Μεγάλη Ιδέα των αρχαίων υλικών καταλοίπων», στο “Συνέδριο Ιστορίας των Επιστημών” του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

2010: Δημοσίευση άρθρου «Eretz Yisrael: ο Ιερός Εθνικισμός», στο ΜΠΣ Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία του Παντείου Πανεπιστημίου, εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2010.

2010, Ιούνιος 15-27: Συμμετοχή στην ανασκαφική διαδικασία και στην καταγραφή του αρχαιολογικού υλικού σε προϊστορικές ανασκαφές του Αρχαιολογικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Παν/μίου Θεσσαλονίκης στον προϊστορικό οικισμό Ούριακο της Λήμνου, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Προϊστορικής  Αρχαιολογίας Νικόλαου Ευστρατίου.

2010, Μάιος 29: Παρουσίαση εισήγησης «Η Ελληνικωτάτη Μικρά Ασία” και οι “νοθογενείς τούρκοι”» στην Ημι-Ημερίδα του Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών Στέφανου Πεσμαζόγλου, Οι Μετασχηματισμοί στην Θεώρηση και Πολιτική του Παρελθόντος, στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σεμιναρίων του στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

2009, Μάρτιος: εντάσσεται στην κατηγορία των Επιστημονικών Συνεργατών του Κέντρου Έρευνας Νεότερης Ιστορίας (Κ.Ε.Ν.Ι.) του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας.

2008, Μάρτιος: Απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος ειδίκευσης.

2008-2009: Εθελόντρια δασκάλα ελληνικής γλώσσας στο “Ανοιχτό  Σχολείο Προσφύγων”, Αθήνα.

2006-2007: Παρακολούθηση εξάμηνου επιμορφωτικού σεμιναρίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με αντικείμενο «Ελληνισμός και Δύση».      

 

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

logo1logo2logo3logo4logo1