General

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Η Σοφία Αργυρίου εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα «Το εθνικό κίνημα των Ελληνοκυπρίων κατά την τελευταία περίοδο της Αγγλοκρατίας 1945-1960». Είναι απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγήτρια στη δημόσια εκπαίδευση από το 1993. Ως εκπαιδευτικός συμμετείχε στο πρόγραμμα Σωκράτης-Comenius 1 (ΙΚΥ) και στο σεμινάριο Pestalozzi του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα το Ολοκαύτωμα. Είναι μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την εκπόνηση του οδηγού σπουδών για την ιστορία της Γ Λυκείου (ΙΕΠ, 2014-2015). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ιστορία της Κύπρου και σε θέματα εθνικισμού, αποικιοκρατίας και  ιμπεριαλισμού.

 Ανακοινώσεις

  • Συμμετοχή στο συνέδριο «Αριστερά και Αστικός Πολιτικός Κόσμος, 1940-1960», 17-20 Απριλίου 2013 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τίτλος εισήγησης: «Εθνικοφροσύνη και αντικομμουνισμός στην Κύπρο υπό την επιρροή του ελληνικού εμφυλίου».
  • Εισήγηση με θέμα «Ο ελληνικός εθνικισμός στην Κύπρο σε σύγκρουση με τον ιμπεριαλισμό» στην Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού (ΜΝΗΜΩΝ), 15 Μαΐου 2013.
  • Εισήγηση με θέμα «Το εθνικό κίνημα των Ελληνοκυπρίων κατά την τελευταία περίοδο της Αγγλοκρατίας και η αλληλεπίδραση εθνικισμού και βρετανικού ιμπεριαλισμού» στο σεμινάριο του  Κύκλου Συγκρουσιακής πολιτικής, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, 2 Απριλίου 2012.
  • Συμμετοχή στο Γ’ Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την  Παγκόσμια ιστορία (ENIUGH) στο London School of Economics, Λονδίνο, 14-17 Απριλίου 2011. Τίτλος εισήγησης: «The imperialistic foundations of British colonial rule in Cyprus»

 Δημοσιεύσεις

«Εθνικοφροσύνη και αντικομμουνισμός στην Κύπρο υπό την επιρροή του ελληνικού εμφυλίου» στον τόμο των πρακτικών του συνεδρίου: Αριστερά και Αστικός Πολιτικός Κόσμος, 1940-1960 (υπό έκδοση)

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

logo1logo2logo3logo4logo1