General

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Έλενα Μπουλετή

Η κυπριακή μετανάστευση και προσφυγιά μετά το 1974: Διαφοροποιήσεις της πολιτικής σε Μ. Βρετανία Ελλάδα και Τουρκία και η κυπριακή «διασπορά».

Στόχος της έρευνας είναι να διερευνηθούν τα χαρακτηριστικά της κυπριακής μετανάστευσης και προσφυγιάς από την Κύπρο προς τις χώρες που αποτέλεσαν τις «εγγυήτριες δυνάμεις» και επηρέασαν άμεσα την εξέλιξη του Κυπριακού: την Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία. Η μετανάστευση και η προσφυγιά των Κυπρίων προς τις τρεις χώρες μπορεί να κορυφώθηκε το 1974 με τη μαζική φυγή των Ελληνοκυπρίων, είχε ωστόσο ξεκινήσει πολύ νωρίτερα και είχε συγκεχυμένα και συχνά μεταβαλλόμενα χαρακτηριστικά. Αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν τα όρια μεταξύ μετανάστευσης και προσφυγιάς συχνά δυσδιάκριτα και μια ανάλυση επ’ αυτών απαραίτητη. Τα «εθνικά κέντρα», αντιμετώπισαν τους Ελληνοκύπριους (Ε/Κ) και Τουρκοκύπριους (Τ/Κ) πρόσφυγες και μετανάστες σε συνάρτηση με τους δεσμούς που είχαν τα ίδια με την Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου αντίστοιχα. Οι δεσμοί αυτοί είχαν ως αποτέλεσμα μια ιδιαίτερη μεταχείριση των εν λόγω προσφύγων και μεταναστών, η οποία περιλάμβανε αρκετές αντιφάσεις, που όμως αποκτούσαν νόημα όταν έμπαιναν στο πλαίσιο της «εθνικής πολιτικής».

Έχει σημασία επομένως να εξεταστεί η διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος από όλες τις εμπλεκόμενες κρατικές αρχές καθ’ όλη τη δεκαετία του 1960 αλλά και μετά την εισβολή του ’74. Να σκιαγραφηθούν οι  μετακινήσεις ατόμων και ολόκληρων οικογενειών Τ/Κ και Ε/Κ από την Κύπρο προς τις χώρες υπό έρευνα και τούμπαλιν, συχνά πάνω από μία φορά. Να εντοπιστούν τυχόν διαφοροποιήσεις στην αντιμετώπιση των προσφύγων που παρέμειναν στην Κύπρο σε σχέση με όσους εγκαταστάθηκαν στις «μητέρες πατρίδες» και τη Μεγάλη Βρετανία. Να ιχνηλατηθούν, τέλος, οι διαφορετικές κρατικές προσεγγίσεις (κυπριακές – δηλαδή νότιας και βόρειας Κύπρου-  καθώς και η ελληνική, η τουρκική και η  βρετανική) απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τόσο σε συνάρτηση με την «εθνική πολιτική» της διχοτομημένης Κύπρου και της κάθε «μητέρας πατρίδας», όσο και με την εξωτερική πολιτική της Μ. Βρετανίας στο Κυπριακό.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

logo1logo2logo3logo4logo1