General

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 

 

 

Διευθυντής: ομότιμος καθηγητής Στέφανος Παπαγεωργίου

 

 

Η Ερευνητική Μονάδα Τεκμηρίωσης και Μελέτης της Ελληνικής Επανάστασης και της Οθωνικής Περιόδου επικεντρώνεται στην έρευνα θεματικών πεδίων σχετικών με την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης.

Ερευνητικό έργο μέχρι σήμερα:

 

  • Σύνταξη Ηλεκτρονικού Λεξικού της Ελληνικής Επανάστασης (1821 Lexicon), στο οποίο μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί περί τα 270 λήμματα σχετικά με πολιτικούς, διοικητικούς και στρατιωτικούς θεσμούς, διπλωματικές πράξεις, πρόσωπα, τόπους κλπ.
  • Σύνταξη Ηλεκτρονικού Λεξικού του πολιτικού, διοικητικού και στρατιωτικού προσωπικού της περιόδου της Αντιβασιλείας (έχουν συγκεντρωθεί περί τα 1500 λήμματα).
  • Το Αρχείο του Στρατηγού Βάσου Μαυροβουνιώτη (επιμέλεια-εισαγωγή-σχολιασμός-μεταγραφή: Στέφανος Παπαγεωργίου). Περιλαμβάνονται 8 τόμοι με έγγραφα της περιόδου 1835-1845.
  • Τεκμήρια Ιστορίας: άρθρα, αρχεία, ανέκδοτα κείμενα, καταγραμμένες προφορικές αφηγήσεις και συνεντεύξεις κλπ.

 

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ: ΤΕΛΗ 19ου-ΑΡΧΕΣ 20ου ΑΙΩΝΑ

H υποχώρηση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας απο τα βαλκανικά της εδάφη που συντελέστηκε με τους βαλκανικούς πολέμους (1912-13) και η εμπλοκή των βαλκανικών κρατών στον Α΄ΠΠ προκάλεσαν το αυξημένο ενδιαφέρον του διεθνούς κοινού για την ιστορία των βαλκανικών κρατών. Οι μελέτες που αναρτώνται εδώ μεταφρασμένες από τα αγγλικά και επιμελημένες από τον ομότιμο καθηγητή. Στέφανο Παπαγεωργίου είχαν ώς στόχο να καλύψουν αυτή τη ζήτηση. Γραμμένες από τους ειδικούς της εποχής (ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους) αντικατοπτρίζουν λίγο έως πολύ την επιστημονική γνώση της εποχής αποτελώντας συνάμα τεκμήρια για τον τρόπο προσέγγισης στην αγγλοσαξονική γραμματεία της ιστορίας της περιοχής μας κατά τα χρόνια της πολεμικής δεκαετίας του 1910.  
Δείτε τις μελέτες για τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία
Δςίτε τη μελέτη "Ο Τούρκος στα Βαλκάνια"

 

 ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

 

 ΒΟΗΘΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

logo1logo2logo3logo4logo1