General

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Πρόσφατα εκδόθηκε το βιβλίο Migration and Development in Southern Europe and South America (ed. M, Damilakou, Y. Papadopoulos), Routledge, London & New York, 2022. Η έκδοση αυτή  είναι αποτέλεσμα του προγράμματος "Migration and Strategies of  Development in the periphery  of the post-WW II Western World"

Μπορείτε να "κατεβάσετε" το βιβλίο από το website. του εκδοτικού οίκου

Ερευνητικό πρόγραμμα της Ε.Μ.ΒΑ.ΟΘ.Μ: 1923: η γένεση της Τουρκικής Δημοκρατίας και τα Βαλκάνια

 

Δείτε για το πρόγραμμα εδώ

Ερευνητικό πρόγραμμα της Ε.Μ.ΒΑ.ΟΘ.Μ: 1923: η γένεση της Τουρκικής Δημοκρατίας και τα Βαλκάνια

 

Picture1

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΟΘΩΜΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ-ΟΘΩΜΑΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

Ερευνητικό Πρόγραμμα

1923: Η γένεση της Τουρκικής Δημοκρατίας και τα Βαλκάνια

Picture2

 Η Τουρκική Δημοκρατία υπήρξε το τελευταίο βαλκανικό έθνος-κράτος που δημιουργήθηκε στα ερείπια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, μέσα από επίπονες διεργασίες (αντίσταση - απελευθερωτικός πόλεμος) και επί τη βάσει της αντίθεσης με το οθωμανικό παρελθόν. Η γένεση του νέου κράτους είχε σημαντικές συνέπειες όχι μόνο για τους νέους Τούρκους πολίτες και τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς που έμειναν ως μειονότητες στα λοιπά βαλκανικά κράτη, αλλά και για την διαμόρφωση νέων γεωπολιτικών ισορροπιών στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, τα βαλκανικά κράτη, ηττημένα στον Α΄ΠΠ (Βουλγαρία), κατ’ ουσίαν νεόδμητα (Αλβανία) ή διευρυμένα και μετασχηματιζόμενα (Ελλάδα, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία), αλλά και η αποικιοκρατούμενη Κύπρος, διέρχονται μια ιδιαίτερα σύνθετη και δύσκολη περίοδο προσαρμογής στον μεταπολεμικό κόσμο ακολουθώντας συγκρίσιμα ή αποκλίνοντα μεταξυ τους μοντέλα διαχείρισης των κοινωνικοοικονομικών αντιθέσεων και πολιτικών κρίσεων στο εσωτερικό τους. Το ερευνητικό πρόγραμμα φιλοδοξεί να διερευνήσει και να χαρτογραφήσει την πρόσληψη στα λοιπά βαλκανικά κράτη της σημαντικής αυτής τομής στην ιστορία της περιοχής, της γένεσης δηλαδή της τουρκικής δημοκρατίας.

Ερευνητική Ομάδα:


Ανδρέας Λυμπεράτος

Αντώνης Χατζηκυριάκου

Ηλίας Σκουλίδας

Μαρίνα Δουμάνη

Γεώργιος Μανιός

Γεώργιος Κωνστανταράκος

Έλλη Στρογγύλη

Βασίλης Κολέτσος

 

Δείτε για το πρόγραμμα εδώ

 

 

«Τόποι μνήμης για την Ελληνική Επανάσταση, 19ος -20ος αιώνας». Ερευνητικό πρόγραμμα του Κέντρου Έρευνας Νεότερης Ιστορίας (ΚΕΝΙ)

Η ιστοσελίδα του ερευνητικού προγράμματος είναι προσβάσιμη στον σύνδεσμο https://topoimnimis.keni.gr/

Μια συμβολή στην αποτύπωση της μνήμης της Ελληνικής Επανάστασης στον δημόσιο χώρο μέσα από τη βιογραφία μνημείων για το 1821 και την ανάδειξη των πολιτικών της μνήμης

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

logo1logo2logo3logo4logo1